Веб сајт:: http://www.raska.gov.rs

Епидемиолошка ситуација на територији општине Рашка је мирна. Последњи случајеви обољевања од Ковида 19 забележени су 7.септембра. Завод за јавно здравље Краљево је током ове недеље доставио резултате за 67 узорака и сви су били негативни. Укупан број лица код којих је лабораторијски потврђено присуство вируса корона је 204.
Ковид амбуланта Дома здравља Рашка примила је од понедељка 14.септембра до четвртка 17.септембра 211 пацијената. Половину од укупног броја прегледаних чине особе које су се први пут обратиле лекару са сумњом на Ковид 19. Урађено је 17 пи-си-ар тестова и 49 серолошких. Од 13.априла до данас тестиране су 3.342 особе.
Иако је епидемиолошка ситуација стабилна, ризик од преношења вируса и заражавања и даље постоји. Општински штаб апелује на грађане да буду одговорни према себи и другима и да примењују превентивне мере.
Вечерас у 18 сати на снагу ступају нове мере Кризног штаба за сузбијање заразне болести ковид 19. Сви грађани који од 18 сати уђу у земљу на граници ће добити упозорење са инструкцијама где и на који начин да се јаве иако немају симптоме које изазива корона вируса.

Свечаном седницом СО Рашка и уручењем признања, јуче је обележен 17.септембар - Дан општине Рашка. Отварајући свечану седницу којој су поред одборника СО Рашка, присуствовали и председник општине Рашка Игњат Ракитић, заменик председника Ђорђе Гогић, чланови ОВ и начелник ОУ Рашка Слободан Ристовић, председница локалног парламента Мирјана Скорић је свим грађанима Рашке честитала Дан општине и истакла да се ове године 17.септембар обележава без пратећих програма и у условима које диктира пандемија корона вируса. Након интонирања државне химне, присутнима се обратио председника општине Рашка Игњат Ракитић који је истакао да је „епидемија Ковида 19 условила промену планова и редефинисање приоритета општине Рашка и да је током протеклих месеци први и најважнији задатак био сачувати здравље и животе људи“.
„Као одговорна заједница настојали смо да бринемо о најугроженијим категоријама становништва и да свима олакшамо функционисање у условима ванредног стања. Рад локалних служби био је прилагођен новонасталој ситуацији. Оформили смо Волонтерски центар. Општина Рашка је из сопствених средстава, али и уз помоћ донатора, припремила више од 5.000 прехрамбених и хигијенских пакета који су дистрибуирни осетљивим социјалним групам. За помоћ привреди и свима који су претрпели штету због обуставе рада током ванредног стања, издвојено је 35 милиона динара. Сматрам да смо се као заједница успешно борили са короном и да је посебан допринос томе дао и Дом здравља Рашка. Многе лекције смо научили током пандемије и ванредног стања, али смо се и подсетили шта значи хуманост, солидарност и заједништво“, нагласио је председник општине Рашка.
У осврту на оно што је урађено у протеклих годину дана, Ракитић је рекао: „Средином јануара у пробни рад је пуштено постројење за прераду отпадних вода, а Рашку су посетили премијерка Ана Брнабић, министар заштите животне средине Горан Триван и шеф Делегације Европске уније у Београду Сем Фабрици. Изграђена је канализација у Ромском насељу у Трнавској реци у дужини од 1.1 км. Средства су обезбедили ЕУ преко ЕУ ПРО програма 17.700.000 динара и општина Рашка 21 милион динара.
У сарадњи Владе Републике Србије и Општине Рашка реализовани су пројекти укупне вредности око 80 милиона динара. Рашка је добила дечије игралиште у насељу Стара стругара, нову туристичку сигнализацију у Јошаничкој бањи и на Копаонику, а завршен је и мост у Рватима. У завршној фази је и пројекат енергетске санације вртића у Баљевцу. Између два Дана општине потписано је неколико уговора за реализацију важних пројеката. Међу најзначајнијима су изграња дечијег инклузивног игралишта у вртићу „Весело детињство“ у Рашки, рехабилитација саобраћајнице од ЈАТ апартмана и ГРАНД хотела до државног пута IIа-211 на Копаонику, израда пројектно-техничке документације за успостављење регионалног центра за управљање отпадом за општине Рашку и Тутин и град Нови Пазар, наставак радова на уређењу парка у Јошаничкој Бањи, као и за регулацију и партерно уређење дела реке Јошанице и Самоковке. Укупна вредност ових пројеката је 90 милиона динара.
Важно је да поменем да је у току припрема документације за реализацију значајних инфраструктурних пројеката: у завршној фази је израда пројектно-техничке документације за реконструкцију и доградњу водоводне мреже на Копаонику. Средства за реализацију пројекта у вредности од 2 милиона евра биће обезбеђена преко Канцеларије за управљање јавним улагањима Републике Србије. Припрема се и документација за решавање питања отпадних вода у Јошаничкој Бањи и на Копаонику. У реализацији је и пројекат унапређења енергетске ефикасности јавног осветљења општине Рашка који се спроводи у сарадњи са Министарством државне управе и локалне самоуправе и УНДП“.
На крају свог обраћања председник је изразио наду „да ћемо упркос специфичним условима рада и тешкоћама са којима је суочен цео свет, успети да остваримо планиране програме и да се припремимо за нове инвестиционе циклусе“.
Честитајући овогодишњим добитницима признања, председник је истакао:
„Својим примером, у времену пуном изазова, показали сте нам шта значи пожртвованост, храброст, пажња и љубав према онима којима је тешко. Хвала вам на свему што сте учинили за Рашку и Рашчане.
Драги суграђани, срећан вам Дан општине“.
У другом делу Свечане седнице СО Рашка, председник општине Рашка Игњат Ракитић уручио је награде овогодишњим лауреатима.
Одлуком СО Рашка, РАШКА ПОВЕЉА за 2020.годину припала је ДОМУ ЗДРАВЉА РАШКА за успешну борбу против Ковид 19. У образложењу се наводи: „Лечећи оболеле од Ковида 19, доктори, техничари и медицинске сестре, возачи и спремачице Дома здравља Рашка, показали су изузетну пожртвованост, хуманост и посвећеност. Захваљујући њиховом професионализму, храбрости и одговорности Рашка се успешно борила са Ковидом 19. Током претходних месеци, примили су преко 6.500 пацијената и урадили 3.000 тестирања“. У име Дома здравља награду је примио директор ове установе др Милисав Гаљак.
ЗАХВАЛНИЦА СО Рашка додељена је ВОЛОНТЕРСКОМ ЦЕНТРУ који је у данима ванредног стања изазваног пандемијом Ковида 19 окупио више од 70 младих људи спремних да помогну најугроженијим становницима општине Рашка. У образложењу се, између осталог, каже: „Своју хуманост показивали су сваког дана обилазећи оне којима је помоћ била неопходна. Одговорили су на сваки позив, информисали грађане о актуелној ситуацији, обављали куповину намирница и лекова, подизали пензије, плаћали рачуне. На терен су изашли 500 пута. Поделили су преко 5.000 пакета хуманитарне помоћи“. Захвалница је уручена координаторки Волонторског центра Ивани Илић.
Одлуком СО Рашка ЗАХВАЛНИЦА за 2020.годину додељена је и Зорици Марковић, власници кројачке радње, која је сашила и грађанима Рашке поклонила 7.000 заштитних маски.

На основу члана 8. Одлуке о установљењу јавних признања и награда општине Рашка, (''Службени гласник општине Рашка'', бр. 165/16) и члана 40. Статута општине Рашка (''Службени гласник општине Рашка'', бр. 197/18), Скупштина општине Рашка, на предлог Комисије за награде и признања, на седници одржаној 15. септембра 2020. године, донела је

О Д Л У К У
О ДОДЕЛИ ЈАВНИХ ПРИЗНАЊА И НАГРАДА
ОПШТИНЕ РАШКА ЗА 2020. ГОДИНУ

Члан 1.
Скупштина општине Рашка, поводом 17. септембра – Дана општине Рашка додељује РАШКУ ПОВЕЉУ за 2020. годину:

- ДОМУ ЗДРАВЉА РАШКА и свим запосленим у овој установи, који су у првим редовима учествовали у борби против заразне болести Ковид 19.

Члан 2.
Скупштина општине Рашка, поводом 17. септембра – Дана општине Рашка, додељује ЗАХВАЛНИЦУ ОПШТИНЕ РАШКА за 2020. годину:

- ВОЛОНТЕРСКОМ ЦЕНТРУ РАШКА, за помоћ становништву општине Рашка током ванредног стања изазваног пандемијом заразне болести Ковид 19 и
- Зорици МАРКОВИЋ, власница кројачке радње ТКМ „Штеп“, за хуманитарну акцију у току које је за потребе грађана општине Рашка сашила и бесплатно поделила 7.000 заштитних маски.

Члан 3.
Јавна признања из члана 1. и 2., ове Одлуке, уручиће се добитницима на свечаној седници Скупштине општине Рашка, која ће се одржати поводом Дана општине Рашка.

Члан 4.
Одлуку објавити у ''Службеном гласнику општине Рашка''.

СКУПШТИНА ОПШТИНЕ РАШКА
I Број: 06-IХ-4/2020-1
Дана: 15. септембра 2020. године

 

ПРЕДСЕДНИК
СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ
Мирјана Скорић

уторак, 15 септембар 2020 16:01

Свечана седница СО Рашка

 

Поводом Дана општине Рашка, 17.септембра 2020.године (четвртак) у сали Дома културе у Рашки са почетком у 11,00 часова биће одржана Свечана седница Скупштине општине Рашка. На седници ће бити уручена јавна признања општине Рашка за 2020.годину. Седници ће присуствовати одборници СО Рашка и већници.

 

ЧЕТВРТA СЕДНИЦУ ДЕВЕТОГ ОДБОРНИЧКОГ САЗИВА СО-е РАШКА ће се одржати 15. септембра 2020. године (уторак) у Сали Дома културе у Рашки са почетком у 10,00 часова.
За ову седницу предложен је следећи
Д Н Е В Н И Р Е Д
- УСВАЈАЊЕ ЗАПИСНИКА СА ТРЕЋЕ СЕДНИЦЕ СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ РАШКА;
1. ПРЕДЛОГ ОДЛУКЕ О ДОДЕЛИ ЈАВНИХ ПРИЗНАЊА И НАГРАДА ОПШТИНЕ РАШКА ЗА 2020. ГОДИНУ;
ИЗВЕСТИЛАЦ: Милинко Пантовић, председник комисије за награде и признања;
2. ПРЕДЛОГ ОДЛУКЕ О ИСТУПАЊУ ОПШТИНЕ РАШКА ИЗ СПОРАЗУМА О ЗАЈЕДНИЧКОМ ВРШЕЊУ ПОСЛОВА УПРАВЉАЊА КОМУНАЛНИМ ОТПАДОМ „РЕГИОН КРАЉЕВО“ И ИЗ ДРУШТВА СА ОГРАНИЧЕНОМ ОДГОВОРНОШЋУ ЗА УПРАВЉАЊЕ ЧВРСТИМ ОТПАДОМ НА ТЕРИТОРИЈИ ГРАДА КРАЉЕВО И ОПШТИНА ВРЊАЧКА БАЊА, ПАРАЋИН, РАШКА, ТРСТЕНИК;
ИЗВЕСТИЛАЦ: Слободан Ристовић, начелник Општинске управе;
3. ОДБОРНИЧКА ПИТАЊА И ИНИЦИЈАТИВЕ.
Позивам Вас да присуствујете овој седници.
С' поштовањем,

Епидемиолошка ситуација на територији општине Рашка је мирна. Ни у протекла 3 дана није било потврђених случајева обољевања од Ковида 19. Завод за јавно здравље Краљево доставио је резултате за 36 обрађених тестова и сви су били негативни. Током другог епидемијског пика Ковид 19 дијагностикован је код 204 особе.
У ковид амбуланти Дома здравља Рашка у петак, 11.септембра, прегледана су 62 пацијента. Са симптомима сличним онима које изазива вирус корона, лекару се обратила 41 особа, док је 21 пацијент дошао на заказан контролни преглед. Урађена су 3 пи-си-ар теста и 23 серолошка. Током викенда је забележен мањи број прегледа. Због сумње на Ковид 19, у суботу 12.септембра, прегледан је 21 пацијент. Код 11особа је обављен контролни преглед. У недељу, 13.септембра, било је 14 прегледа, од чега 5 првих и 9 контролних. Пи-си-ар тестирања се не обављају у дане викенда, тако да је урађено 6 серолошких тестова. Од 13.априла до данас у Дому здравља је тестирано 2.985 грађана Рашке. Пи-си-ар метода је примењена код 1.362 пацијента, док је серолошко тестирање индиковано код 1.623 особе.
Иако је епидемиолошка ситуација под контролом, Општински штаб за ванредне ситуације упозорава да од средине прошле недеље расте број првих прегледа и апелује на грађане да доследно примењују мере превенције.

Нема новопотврђених случајева Ковида 19 на територији општине Рашка. Завод за јавно здравље јуче је доставио резултате за 18 обрађених тестова и сви су били негативни. Укупан број оболелих је 204.
У Ковид амбуланти Дома здравља Рашка јуче су прегледана 44 пацијента. Са сумњом на обољевање од Ковида 19, лекару су се први пут јавиле 24 особе, док су код 20 лица обављени контролни преди. Урађено је 13 серолошких тестова. Пи-си-ар тестирања нису рађена, јер се чекало на достављање материјала за ову врсту узорковања. Тестирање се наставља данас и то по нешто измењеној процедури. Наиме, брисеви ће бити узимани и из носа и са задњег зида ждрела и унаредном периоду ће бити анализирани у лабораторији „Ватрено око“ у Клиничком центру Ниш. Након десетак дана паузе, грађани ће од данас поново моћи да се тестирају на лични захтев. У Дому здравља Рашка од 13.априла до данас урађено је 1.359 пи-си-ар тестова и 1.592 серолошка теста.
Општински штаб за ванредне ситуације апелује на грађане да буду савесни и одговорни и да се у потпуности придржавају превентивних мера. Хигјена руку, ношење маске и физичка дистанца за сада су једини начини да се спречи ширење вируса и заштити здравље становништва.

11.09.2020.године

Нема нових случајева обољевања од Ковида 19 на територији општине Рашка. Према последњим подацима Завода за јавно здравље Краљево, обрађено је 68 узорака и сви су били негативни на присуство вируса корона. Укупан број новооболелих је 204.
У Ковид амбуланти Дома здравља Рашка јуче је након дужег времена забележен пораст броја првих прегледа у односу на контролне. Укупно је прегледано 49 особа, од којих су се 33 јавиле лекару са симптомима сличним онима које изазива вирус корона. Контролних прегледа је било 16. Урађена су 3 пи-си-ар теста и 9 серолошких. Од 13.априла тестирано је 2.938 грађана општине Рашка.
Општински штаб за ванредне ситуације апелује на грађане да поштују превентивне мере у циљу спречавања ширења вируса корона. Повећани број пацијената који долазе на први преглед указује да је вирус активан и да од понашања сваког појединца зависи каква ће бити епидемиолошка ситуација. Инспекцијске службе наставиће да контролишу спровођење превентивних мера.

10.09.2020.год.

У складу са чланом 38. Закона о удружењима („Службени гласник РС“, број 51/09, 99/11), чланом 6. Уредбе о средствима за подстицање програма или недостајућег дела средстава за финансирање програма од јавног интереса која реализују удружења („Службени гласник РС“, број 16/2018), чланом 5. и чланом 6. Правилника о начину, критеријумима и поступку доделе средстава из буџета општине Рашка за подстицање пројеката од јавног интереса које реализују удружења, чланом 3. Одлуке о приоритетним областима од јавног интереса општине Рашка за 2019. и 2020. годину у којима ће се подстицати пројекти од јавног интереса које реализују удружења и Одлуком о буџету општине Рашка за 2020. годину Председник општине Рашка расписује:

ЈАВНИ КОНКУРС
ЗА ДОДЕЛУ СРЕДСТАВА ИЗ БУЏЕТА ОПШТИНЕ РАШКА ЗА ПОДСТИЦАЊЕ ПРОЈЕКАТА ИЛИ НЕДОСТАЈУЋЕГ ДЕЛА СРЕДСТАВА ЗА ФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА ОД ЈАВНОГ ИНТЕРЕСА КОЈЕ РЕАЛИЗУЈУ УДРУЖЕЊА ЗА 2020. ГОДИНУ
У ОБЛАСТИ
КУЛТУРА
 тематска област Развој различитих облика културног и уметничког стваралаштва на територији општине Рашка

ПРЕДМЕТ ЈАВНОГ КОНКУРСА
Предмет јавног конкурса су пројекти у области културе, у складу са Правилником о утврђивању области од јавног интереса у општини Рашка и Одлуком о приоритетним областима од јавног интереса општине Рашка за 2019. и 2020. г.

ПРАВО УЧЕШЋА НА ЈАВНОМ КОНКУРСУ
Право учешћа на јавном конкурсу имају удружења:
- која су регистрована у складу са Законом о удружењима („Службени гласник РС“, број 51/09) на територији општине Рашка, односно друге општине или града Републике Србије, с тим да пројектне активности реализују на територији општине Рашка;
- чији се циљеви дефинисани статутом удружења остварују у наведеној области;
- која су директно одговорна за припрему и реализацију пројекта;
- која немају на други начин обезбеђена средства за реализацију одобреног пројекта/програма;
- која немају текући рачун у блокади, пореске дугове и дугове према организацијама социјалног осигурања;
- која нису брисана из регистара надлежног органа, или нису у поступку ликвидације, стечајном поступку или под привременом мером забране делатности;
- која у последње две године немају казну правоснажном одлуком за прекршај или привредни преступ везан за њихову делатност;
- која су омогућила Комисији и стручњацима за оцену успешности пројеката финансираних на прошлогодишњем конкурсу - праћење реализације пројекта и увид у сву потребну документацију;
- која су поднела извештај о реализацији пројеката/програма и оправдала средства додељена на прошлогодишњем конкурсу;
- која се придржавају мера о антикорупционој политици;
- која су предузела све потребне мере за избегавање сукоба интереса на прошлогодишњем конкурсу;
- која нису од Општине Рашка добила средства за финсирање/суфинсирање програма/пројеката у текућој 2020.години.
Комисија за доделу средстава удружењима за финансирање и суфинансирање пројеката од јавног интереса у општини Рашка (у даљем тексту: Комисија), по службеној дужности, утврђује да ли је удружење предлагач пројекта/учесник конкурса уписано у регистар надлежног органа, да ли се, према статутарним одредбама, циљеви тог удружења остварују у области у којој се пројекат реализује, као и да ли је рачун тог удружења у блокади.
Општина Рашка неће финансирати:
- политичке и страначке организације, секте и њихове активности;
- активности које заговарају нетолерантност и насиље или било коју врсту дискриминације.

ОБИМ СРЕДСТАВА ПРЕДВИЂЕНИХ ЗА ДОДЕЛУ ПО ЈАВНОМ КОНКУРСУ
Преостала средства (која нису опредељена конкурсом од 28.02.2020.г) за реализацију пројеката/програма из става 1. овог јавног конкурса обезбеђена су у буџету општине Рашка за 2020. годину и износе 150.000динара и то:
 за програме/пројекте у тематској области Развој различитих облика културног и уметничког стваралаштва на територији општине Рашка
 Средства која не буду расподељена на јавном конкурсу, биће пренамењена.
Доњи лимит буџета пројекта у тематској области износи 30.000динара.

РОК ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВА
Јавни конкурс траје 15 дана од дана објављивања.
Удружење предлагач пројекта/учесник конкурса подноси пријаву Комисији у току трајања конкурса.

Опширније у прилогу!