Веб сајт:: http://www.raska.gov.rs

У протекла 3 дана ковид 19 потврђен је код 12 особа са територије општине Рашка. То показују резултати након што су лабораторијски обрађено 59 узорка. У трећем епидемијском таласу коронавирусом је заражено 1.281 лице.
Ковид амбуланта Дома здравља Рашка у петак, 22. јануара, примила је 77 пацијената, од којих је 47 било на првом, а 30 на другом прегледу. У суботу, 23. јануара, прегледане су 42 особе. Са симптомима сличним ковиду 19 лекару се обратило 19 пацијената. На контролни преглед су дошла 23 пацијента. У недељу, 24. јануара, евидентирана су 33 прегледа – 19 првих и 14 контролних. За 3 дана је урађено 76 пи-си-ар и антигенских тестова. Од 13. априла закључно са јучерашњим даном у Дому здравља је пи-си-ар и антигенском методом тестирано 4.938 особа.
Данас је почео да ради издвојени пункт за масовну вакцинацију становништва, који се налази у угоститељском објекту „Боеми“ у Супњу, у Улици Игора Никића. Вакцинација против корона вируса се обавља сваког дана од 8 до 15 сати, а предност имају особе које су се пријавиле преко портала е-Управа и које су добиле термин за вакцинисање.

Према последњем извештају Завода за јавно здравље Краљево, ковид 19 потврђен је код 8 особа са територије општине Рашка. Анализирано је 38 узорака. Укупан број заражених вирусом корона током трећег таласа епидемије повећан је на 1.269.
У Ковид амбуланти Дома здравља Рашка јуче је прегледано 75 особа. Са симптомима сличним ковиду 19 лекару се обратило 46 пацијената, док је њих 29 обавило контролни преглед. Урађено је 45 пи-си-ар и антигенских тестова. Од 13. априла до данас пи-си-ар и антигенском методом тестирана су 4.862 лица.
Вакцинација становништва против вируса корона обавља се у Дому здравља Рашка. Особе које не могу саме да се пријаве за вакцинацију преко сајта е-Управа, помоћ могу да затраже од волонтера кол центра који дежурају сваког дана од 9 до 18 часова. Бројеви телефона кол центра су 064 816 09 89 и 064 816 09 91.


22. 01. 2021. године

Javni poziv – obuka i zapošljavanje teže zapošljivih kategorija stanovništva

Opština Raška, u partnerstvu sa Zapadnobalkanskim institutom iz Beograda i Centrom za socijalni rad Raška sprovode projekat “Godina inkluzije i zapošljavanja” koji finansira GIZ u okviru programa „Inicijativa za inkluziju".

U okviru projekta je planirana realizacija teorijsko – praktične obuke za šivenje koja ima za cilj zapošljavanje teže zapošljivih kategorija stanovništva za 50 korisnika.  Za potrebe odabira korisnika projekta raspisuje se ovaj JAVNI POZIV.

Pod teže zapošljivim kategorijama stanovništva podrazumevaju se: NEET mladi, dugoročno nezaposleni, povratnici, tražioci azila; Romi; Radno sposobni korisnici novčane socijalne pomoći; Lica bez kvalifikacija/sa niskim kvalifikacijama (najviše II stepen stručne spreme); Viškovi zaposlenih; Mladi do 30 godina koji su imali/imaju status deteta bez roditeljskog staranja; Žrtve trgovine ljudima; Žrtve porodičnog nasilja.

DETALJNI KRITERIJUMI ZA RANGIRANJE I ODABIR KORISNIKA, KAO I POTREBNA DOKUMENTACIJA KOJA SE PREDAJE SU DEFINISANI JAVNIM POZIVOM.

Javni poziv je otvoren do 29. januara 2020 godine do 15 sati.

Tekst javnog poziva i detaljne uslove možete pogledati na internet prezentaciji Opštine Raška ili ih dobiti kod kontakt osoba.

Још 9 особа са територије општине Рашка позитивно је на коронавирус, показују резултати након 44 анализирана узорка. У 3. таласу епидемије, ковид 19 лабораторијски је потврђен код 1.254 особе.
У Ковид амбуланти Дома здравља Рашка јуче су прегледана 72 пацијента. Са симптомима сличним онима које изазива зараза вирусом корона, лекару се обратило 25 особа, док је на контролном прегледу било 47 пацијената. Урађено је 25 тестова. Од 13. априла прошле године закључно са јучерашњим даном у Дому здравља Рашка пи-си-ар и антигенском методом тестирана су 4.793 лица.
Због нестабилне епидемиолошке ситуације, Општински штаб апелује на грађане да буду одговорни и доследно примењују прописане превентивне мере.

Од 36 лабораторијски обрађених узорака са територије општине Рашка, присуство вируса корона потврђено је код 8. Тиме је број оболелих од ковид 19 у трећем таласу епидемије повећан на 1.245.

У Ковид амбуланти Дома здравља Рашка јуче је прегледано 90 пацијената. Са симптомима сличним ковиду 19 лекару се обратило 40 особа, док је 50 пацијената обавило контролни преглед. Урађено је 48 пи-си-ар и антигенских тестова. Од 13. априла до данас у Дому здравља Рашка пи-си-ар и антигенском методом тестирано је 4.768 особа. У новопазарској Општој болници од ковида 19 лече се 2 пацијента из Рашке, а у болници у Новопазарској бањи хоспитализована су 3 пацијента из наше општине.

Општински штаб за ванредне ситуације апелује на грађане да се

Чланови Општинског већа усвојили су Извештај о раду Штаба за ванредне ситуације у 2020. години, као и Програм рада Штаба за ванредне ситуације за 2021. годину. Током протекле године одржане су 4 редовне и 66 ванредних седница Штаба на којима су се, између осталог,  доносиле одлуке везане за зимско одржавање путева, предузимање превентивних и  оперативних мера заштите од елементарних непогода и одбране од поплава, док је највећи број активности био везан за реаговање у условима пандемије ковида 19. Општинско веће је прихватило захтев превозника „Кавим“ да цене превоза у градском и приградском саобраћају буду повећане за 25 процената. Цене превоза нису мењане од 2012. године. На седници је усвојена Одлука о допуни програма постављања привремених објеката на подручју Националног парка Копаоник. Допуна се односи на захтев ЈП „Скијалишта“ за постављање дрвених тераса на делу катастарске парцеле 4/84 КО Копаоник. Данас је усвојен и Правилник о критеријумима за помоћ у лечењу стерилитета. Поступак за доделу помоћи спроводи Комисија коју је именовало Општинско веће, а право  на финансијску подршку имају парови са пребивалиштем на територији општине Рашка. Средства се одобравају за лечење у државним и приватним установама, као и за лечење у иностранству. Парови се могу пријавити једном у току календерске године, а максимални износ средства је 350.000 динара. Већници су усвојили Одлуку о расподели средстава Месним заједницма за 2021. годину. Средства се додељују за спровођење планова и програма, а на највеће износе моћи ће да рачунају МЗ Рашка којој припада 6 милиона динара, МЗ Супње 1.700.000 динара и Јошаничка Бања 1.500.000 динара. 

Коначну одлуку о повећању цена карата у градском и приградском превозу даће одборници СО Рашка на наредној седници.

 

 

  1. 01. 2021. године

У последња 3 дана, инфекција вирусом корона лабораторијски је потврђена код 15 особа са територије општине Рашка. Обрађена су 72 узорка. У 3. таласу епидемије од ковида 19 је оболело 1.237 особа.
Ковида амбулант Дома здравља Рашка примила је у петак, 15. децембра, 57 пацијената. Са сумњом на заразу вирусом корона лекарску помоћ затражило је 19 лица, док је 38 пацијената имало заказан контролни преглед. У дане викенда евидентиран је 81 пацијент, од којих су 33 била на првом, а 48 на другом или контролном прегледу. У петак, суботу и недељу урађена су 54 пи-си-ар и антигенска теста. Од 13. априла закључно са јучерашњим даном у Дому здравља Рашка је пи-си-ар и антигенском методом тестирано 4.720 особа.
Општински штаб за ванредне ситуације апелује на грађане да покажу висок степен одговорности у примени противепидемијских мера како би се сачувало здравље људи и могућност преношења вируса свела на најмању могућу меру.

ДЕВЕТA СЕДНИЦA ПЕТОГ САЗИВА ОПШТИНСКОГ ВЕЋА ОПШТИНЕ РАШКА ће се одржати 15. јануара 2021. године у Сали Скупштине општине Рашка (ул. Студеничка бр. 2) са почетком у 10,00 часова.
За ову седницу предложен је следећи
ДНЕВНИ РЕД
- РАЗМАТРАЊЕ ЗАПИСНИКА СА ШЕСТЕ, СЕДМЕ И ОСМЕ СЕДНИЦЕ ОПШТИНСКОГ ВЕЋА;
1. РАЗМАТРАЊЕ ИЗВЕШТАЈА О РАДУ ОПШТИНСКОГ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ОПШТИНЕ РАШКА ЗА 2020. ГОДИНУ И УТВРЂИВАЊЕ ПРЕДЛОГА ОДЛУКЕ О УСВАЈАЊУ ИСТОГ;
ИЗВЕСТИЛАЦ: Миљан Премовић, начелник штаба;
2. РАЗМАТРАЊЕ ГОДИШЊЕГ ПЛАН РАДА ОПШТИНСКОГ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ОПШТИНЕ РАШКА ЗА 2021. ГОДИНУ И УТВРЂИВАЊЕ ПРЕДЛОГА ОДЛУКЕ О УСВАЈАЊУ ИСТОГ;
ИЗВЕСТИЛАЦ: Миљан Премовић, начелник штаба;
3. РАЗМАТРАЊЕ ЗАХТЕВА ПРЕВОЗНИКА „КАВИМ РАШКА“ АД РАШКА БР. 17 ОД 14. ЈАНУАРА 2021. ГОДИНЕ ЗА ПОВЕЋАЊЕ ЦЕНЕ ПРЕВОЗА У ГРАДСКО ПРИГРАДСКОМ ПРЕВОЗУ ПУТНИКА И УТВРЂИВАЊЕ ПРЕДЛОГА ОДЛУКЕ;
ИЗВЕСТИЛАЦ: Владан Шаловић, генерални директор „Кавим Рашка“ ад;
4. УТВРЂИВАЊЕ ПРЕДЛОГА ОДЛУКЕ О ПРИБАВЉАЊУ ГРАЂЕВИНСКОГ ЗЕМЉИШТА У ЈАВНУ СВОЈИНУ УЗ НАКНАДУ НЕПОСРЕДНОМ ПОГОДБОМ;
ИЗВЕСТИЛАЦ: Анђелка Маринковић, председник Комисије за прибављање грађевинског земљишта;
5. ПРЕДЛОГ ОДЛУКЕ О УСВАЈАЊУ 15. ДОПУНЕ ПРОГРАМА ПОСТАВЉАЊА ПРИВРЕМЕНИХ ОБЈЕКАТА НА ПОДРУЧЈУ НАЦИОНАЛНОГ ПАРКА КОПАОНИК;
ИЗВЕСТИЛАЦ: Бранко Костић, шеф Одсека за урбанизам, стамбено комуналне делатности и заштиту животне средине;
6. ПРЕДЛОГ ПРАВИЛНИКА О КРИТЕРИЈУМИМА ЗА ПОМОЋ ОПШТИНЕ РАШКА У ЛЕЧЕЊУ СТЕРИЛИТЕТА;
ИЗВЕСТИЛАЦ: Илија Лазаревски, члан Општинског већа задужен за здравство;
7. ПРЕДЛОГ ОДЛУКА О РАСПОДЕЛИ СРЕДСТАВА БУЏЕТА ОПШТИНЕ РАШКА НАМЕЊЕНИХ МЕСНИМ ЗАЈЕДНИЦАМА ЗА 2021. ГОДИНУ;
ИЗВЕСТИЛАЦ: Лазар Мандић, шеф Одсека за инвестиције и грађевинско земљиште;
8. ПРЕДЛОГ ОДЛУКЕ О РАСПОДЕЛИ СРЕДСТАВА БУЏЕТА ОПШТИНЕ РАШКА НА ИМЕ ГОРИВА ЗА ПОТРЕБЕ САВЕТА МЕСНИХ ЗАЈЕДНИЦА ЗА 2021. ГОДИНУ;
ИЗВЕСТИЛАЦ: Лазар Мандић, шеф Одсека за инвестиције и грађевинско земљиште;
9. ПРЕДЛОГ РЕШЕЊА О ОТУЂЕЊУ ПОКРЕТНОСТИ, БЕЗ НАКНАДЕ, УДРУЖЕЊУ ЗА ПОМОЋ ЛИЦИМА СА ПОСЕБНИМ ПОТРЕБАМА РАШКА;
ИЗВЕСТИЛАЦ: Ђорђе Радоичић, саветник за економски развој и Европске интеграције;
10. РАЗМАТРАЊЕ ЖАЛБЕ ЈОВАНОВИЋ ВЛАДИМИРА И РАДИВОЈЕВИЋ ДАНИЛА ИЗ РАШКЕ, СЕЛО ГРАДАЦ, ИЗЈАВЉЕНЕ НА РЕШЕЊЕ ОПШТИНСКЕ УПРАВЕ - ОДСЕКА ЗА УРБАНИЗАМ, СТАМБЕНО-КОМУНАЛНЕ ПОСЛОВЕ И ЗАШТИТУ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ БРОЈ: ROP-RAS-2766-LOC-1/2017 ОДНОСНО ИНТЕРНИ БРОЈ: 353-10/17 ОД 11.07.2018. ГОДИНЕ;
ИЗВЕСТИЛАЦ: Слободан Краговић, представник Одсека за урбанизам, стамбено-комуналне послове и заштиту животне средине;
11. РАЗМАТРАЊЕ ПРИГОВОРА ВЛАШКОВИЋ РАДОЈКА ИЗ КОСОВСКЕ МИТРОВИЦЕ, КОЗАРА БР. 9, ИЗЈАВЉЕНОГ НА ЗАКЉУЧАК ОПШТИНСКЕ УПРАВЕ - ОДСЕКА ЗА УРБАНИЗАМ, СТАМБЕНО-КОМУНАЛНЕ ПОСЛОВЕ И ЗАШТИТУ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ БРОЈ: ROP-RAS-34201-CPА-1/2020 ОДНОСНО ЗАВОДНИ БРОЈ: 351-957/09 ОД 08.12.2020. ГОДИНЕ;
ИЗВЕСТИЛАЦ: Слободан Краговић, представник Одсека за урбанизам, стамбено-комуналне послове и заштиту животне средине;
12. ТЕКУЋА ПИТАЊА.

Завода за јавно здравље Краљево доставио је податке за 50 анализираних узорака са територије општине Рашка, од којих је 10 било позитивно на вирус корона. Током 3. таласа епидемије вирус је потврђен код 1.222 особе. Од почетка епидемије заразне болести ковид 19, регистровано је 1.486 оболелих у општини Рашка.

У Ковид амбуланти Дома здравља Рашка јуче су прегледана 54 пацијента. Са сумњом на инфекцију коронавирусом, лекару су се обратила 24 пацијента, док је њих 30 било на контролном или другом прегледу. Тестирано је 29 особа. Од 13. априла до данас у Дому здравља Рашка урађено је 4.666 пи-си-ар и антигенских тестова.

Општински штаб за ванредне ситуације апелује на грађане да се придржавају превентивних мера донетих у циљу сузбијања ширења заразне болести ковид 19.