Нови Пазар, 25. јул 2014. – Европска унија, Владе Швајцарске и Србије издвојиће у наредне три и по године најмање 24,6 милиона евра за подршку развоју 34 локалне самоуправе на југоистоку и југозападу Србије преко програма Европски ПРОГРЕС. Уговор о додели бесповратних средстава данас су потписали министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, амбасадор Европске уније у Србији Мајкл Девенпорт, директорка Швајцарске агенције за развој и сарадњу у Србији Изабел Перих и регионални директор Канцеларије Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС) за Азију, Европу, Блиски исток и Океанију Брус Мекарон.

 Програм Европски ПРОГРЕС, који почиње након успешно завршеног ЕУ ПРОГРЕСа, има за циљ да помогне Влади Републике Србије у процесу европских интеграција и подржи равномерни друштвено-економски развој. Очекивани резултати програма су јачање локалних капацитета за управљање и планирање, и стварање предуслова за одрживи развој увођењем нових и унапређених процеса, пружање подршке локалним самоуправама и пословној заједници да створе могућности за извоз на међународна тржишта, остваре веће приходе и унапреде приступ запошљавању. Европски ПРОГРЕС ће допринети и отварању нових радних места са једнаким шансама за жене и мушкарце, као и укључивање најрањивијих и најмаргинализованијих група у све аспекте друштвеног живота.

 „Јачање локалних самоуправа је важан део укупног економског развоја Србије. Нећемо одустати од структурних и системских реформи и због тога је важно да имамо конкретну подршку наших европских партнера. Посебно конкретну подршку недовољно развијеним општинама како би постале конкурентније и атрактивније за стране инвестиције, и да развију систем доброг и одговорног управљања. На тај начин ће се видети конкретни помаци и значај европских интеграција. Европски ПРОГРЕС је један од начина на који Влада Србије, заједно са партнерима Европском унијом и Владом Швајцарске, доприноси уједначеном развоју неразвијених делова Србије“, рекла је министарка Јоксимовић.

 За спровођење Европског ПРОГРЕСа, Европска унија издваја 19,6 милиона евра, Влада Швајцарске даје 4,86 милиона евра, док ће Влада Србије преко ресорних министарстава и локалних самоуправа обезбедити суфинансирање појединачних пројеката. Од тог укупног износа, осам милиона евра опредељено је за приоритетне инфраструктурне пројекте који ће бити спровођени преко Сектора Министарства финансија за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније (ЦФЦУ). Канцеларија за европске интеграције Републике Србије пружа стратешке смернице, а програм спроводе Канцеларија уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС) и Влада Републике Србије.

 „Заједно са нашим партнерима Владама Србије и Швајцарске уложићемо додатне напоре да омогућимо бољитак првенствено у економском смислу. Посебна пажње ће се обратити на пројекте који доприносе привлачењу инвестиција и отварању нових радних места.  Биће настављен и развој инфраструктуре, припрема техничке и планске документације, као и подршка рањивим групама. Европски ПРОГРЕС ће бити доста захтевнији програм. Имамо девет нових општина, па самим тим је већа конкуренција. И критеријуми за добијање подршке ће бити виши. Ми вас већ сада охрбабрујемо да размишљате и сарађујете на заједничким великим пројектима. Европска унија пружа велику подршку јер жели да Србија буде економски стабилна и јака“, изјавио је амбасадор Европске уније  Мајкл Девенпорт.

Директорка Швајцарске агенције за развој и сарадњу у Србији, Изабел Перих, је рекла да ће Влада Швајцарске наставити да подржава Србију у позитивним променама, као што су унапређење демократске и ефикасне владавине, родне равноправности и укључивања у друштво рањивих и маргинализованих група. Међу приоритетима је и побољшање сарадње између власти на републичком и локалном нивоу, кроз јасније одређивање општинских услуга и функција.

 „УНОПС у Србији има посвећен тим, који је фокусиран на потребе људи. Наша подршка прилагођена је локалним захтевима. Само са заједничким напорима свих партнера, недовољно развијена подручја у овом делу Србије могу да очекују прогрес и раст конкурентности у многим областима“, рекао је Брус Мекарон, регионални директор Канцеларије Уједињених нација за пројектне услуге за Азију, Европу, Блиски исток и Океанију.

 У програм су укључене 34 локалне самоуправе – Нови Пазар, Ивањица, Нова Варош, Прибој, Пријепоље, Рашка, Сјеница и Тутин на југозападу Србије, као и Прокупље, Блаце, Житорађа, Куршумлија, Лесковац, Бојник, Власотинце, Лебане, Медвеђа, Црна Трава, Врање, Босилеград, Бујановац, Владичин Хан, Прешево, Сурдулица, Трговиште, Брус, Алексинац, Гаџин Хан, Дољевац, Мерошина, Сврљиг, Бабушница, Бела Паланка и Књажевац на југоистоку земље.

 За додатне информације, молимо Вас контактирајте:

Дејан Дробњак | Менаџер за комуникације | Европски ПРОГРЕС | Шуматовачка 59, Београд, Србија | Тел: +381 11 243 5703 | Мобилни: +381 63 861 4524 | e-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.  | skype: dejan_unops |www.euprogres.org