Консултативни састанк у оквиру процеса израде Националне стратегије и Акционог плана за стварање подстицајног окружења за развој цивилног друштва за период 2014-2018. године, који организује Канцеларија за сарадњу са цивилним друштвом Владе Републике Србије, у хотелу „Атлас“ у Новом Пазару (Јошанички кеј бб),одржаће се 14. октобра 2014. године, у 10 часова. Процес израде овог важног националног стратешког документа је подржан у оквиру ЕУ ИПА 2011-2013 пројекта „EУ пoдршкa Кaнцeлaриjи зa сaрaдњу сa цивилним друштвoм“, док је овај састанак део великог партиципативног процеса на локалу и реализује се у оквиру пројекта „Подстицајно окружење за развој цивилног друштва“, уз подршку Агенције Сједињених Америчких Држава за међународни развој (УСАИД) у Републици Србији.

Укратко о процесу: Процес израде прве Националне стратегије за стварање подстицајног окружења за развој цивилног друштва за период 2014. до 2018. године (у даљем тексту: Стратегија) је отпочео великом националном конференцијом (20 - 21. фебруара 2014. године) на којој је више од 350 организација цивилног друштва дефинисало приоритетна поглавља као оквир будуће Стратегије. Након што је експертска група, састављена од водећег експерта и троје експерата изабраних јавним позивом, сачинила радни текст стратешког оквира и предложила мере, Пројектна група састављена од представника 12 ресорних министарстава и Сталне конференције градова и општина је верификовала текст првог нацрта који је стављен на увид јавности на званичној интернет страници Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом (www.strategija.civilnodrustvo.gov.rs). Кроз могућност интерактивног коментарисања и давања сугестија, отворен је процес широких консултација о садржају будуће Стратегије(http://strategija.civilnodrustvo.gov.rs/diskusija/uputstvo-za-ostavljanje- komentara/).

Уз подршку УСАИД Србија, у оквиру пројекта „Подстицајно окружење за развој цивилног друштва“, одржавање низа консултативних састанака, представља део партиципативног процеса израде Стратегије који ће омогућити представницима организација цивилног друштва, локалних самоуправа, медија, представницима синдиката и послодаваца и другим заинтересованим странама да учествују у даљој разради предложених циљева, мера и активности, у циљу добијања што квалитетнијег садржаја будуће Стратегије и Акционог плана.

Позивамо организације цивилног друштва, које су регистроване у некој од следећих општина: Ивањица, Сјеница, Тутин, Рашка Лепосавић, Зубин Поток и Звечан, да се пријаве за учешће на овом консултативном састанку. Неопходно је да попуњен пријавни формулар пошаљете на следећу e-mail адресу: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., најкасније до 12. октобра 2014. године у 15 часова.

Како би дискусија била што садржајнија , молимо Вас да се претходно упознате са текстом нацрта Стратегије који је објављен је на подсекцији веб странице Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом (www.strategija.civilnodrustvo.gov.rs), као и да без обзира на присуство на састанку, упутите онлајн коментаре на текст Стратегије.

За све додатне информације у вези са пријавом за учешће у консултативним састанцима можете контактирати Јовану Тимотијевић, путем телефона 011/3113-895, или путем e-mail адресе: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..