У Палати Србије одржана је Уводна конференција Пројекта развоја локалне инфраструктуре и институционалног јачања локалних самоуправа у Републици Србији („LIID PROJECT“) у чијем раду су учествовали председник Републике Србије, Александар Вучић, као и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Горан Весић.

Овим поводом, 145 локалних самоуправа присуствовало је поменутој конференцији, а додели Оквирног споразума закљученог између Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и Општине Рашка, присуствовао је председник Општине Немања Поповић.
Укупна вредност „LIID” пројекта износи 265.200.000,00 евра, од чега су Општини Рашка, у виду гранта, дакле бесповратно, опредељена средства у износу од 1.773.859 евра, односно 2.006.745 америчких долара.

Реализација пројекта трајаће до 30. новембра 2028. године.

Локалне јединице ће бесповратна средства моћи да искористе на пројекте рехабилитације и реконструкције саобраћајне инфраструктуре, изградњу пешачких прелаза, бициклистичких стаза или простора за јавни превоз, повећање отпорности саобраћајне инфраструктуре на климатске промене, озелењавање јавних површина, развој система паметних градова и одрживе урбане мобилности, израду планских докумената и развој институционалних и кадровских капацитета јединица локалних самоуправа.

Председник Вучић је изразио велику захвалност Француској агенцији за развој и Светској банци на огромној подршци и средствима која ће локалним самоуправама у Србији омогућити да у наредном периоду конкуришу за различите пројекте.

„Председник Вучић и Влада Србије улажу велике напоре у развоју Србије, пројекат ЛИИД показује да Србија крупним корацима корача напред. Захваљујући нашим међународним партнерима, 145 јединица локалне самоуправе ће, у виду гранта, добити средства која ће моћи да искористе за разне пројекте. Захваљујући визији председника Вучића Србија гради путеве и пројекте који унапређују нашу земљу. Кроз програм ЛИИД свака општина у Србији добија шансу да реализује пројекте који ће унапредити живот грађана“ - рекао је Весић.